De naam

Lingotto ontleent haar naam aan een in onbruik geraakte FIAT-fabriek in Turijn die een nieuw leven heeft gekregen. Het gebouw, met op het dak een heuse testbaan, werd door meesterarchitect Renzo Piano onder handen genomen en kreeg een aantal nieuwe bestemmingen. Lopende banden zijn vervangen door winkels, een universiteit, hotels, congreszalen, een museum, een megabioscoop en uitgaansgelegenheden. Dat een fabriek geen fabriek hoeft te zijn en in een volgend leven een andere bestemming kan krijgen, of zelfs meerdere, is voor ons een inspirerend voorbeeld.

Bruikdienstig
Restructief
Futumorfant

Visie

Als vastgoedspecialisten en ondernemers kijken we op een andere manier naar de wereld van gebouwen en gebieden. Lingotto ziet kansen waar anderen problemen zien. En zoekt bij elke opgave steeds de juiste partners. Succesvol ontwikkelen vereist naar onze mening lokaal ondernemerschap en maatwerk. Onze werkwijzen mogen wellicht onorthodox zijn, we staan dicht bij de maatschappij en de stad. Lingotto is non-conformistisch, deskundig en creatief en bestaat uit een compact team waarin ruime ervaring wordt gekoppeld aan nieuw talent. Op deze website illustreren we onze verbeeldingskracht aan de hand van een aantal bijzondere projecten. De afgelopen twintig jaar hebben we echter een veel groter aantal gebouwen en gebieden onder handen mogen nemen. En we zijn nog lang niet klaar! Graag nodigen we u uit om samen met ons anders te kijken en nieuwe plekken te ontwikkelen. Want zonder verbeeldingskracht is een gebouw niets meer dan een stapel stenen.

Duurzaamheid

De term duurzaamheid is inmiddels zo veelgebruikt dat het alles (en niets meer) betekent. Voor ons is het een permanente mind set waarbij we steeds over de juiste maatregelen nadenken. Dat zien wij als gericht maatwerk in plaats van het afvinken van standaard lijstjes. Elke plek, gebouw en functie biedt zijn eigen kansen en mogelijkheden waarop moet worden ingespeeld en waarin logische en zinvolle keuzen moeten worden gemaakt.

Voor Lingotto staat voorop dat gebouwen aangenaam in gebruik moeten zijn en flexibel moeten worden ontwikkeld en ingericht. Zodat kan worden meebewogen in verandering van behoeften en ook in de toekomst nieuwe functies hier een waardevolle plek vinden en creëren. Liefst voor zoveel mogelijk gebruikers en op verschillende momenten op de dag. Op die manier gaan we het meest zorgvuldig met onze schaarse grondstoffen en beperkte ruimte om. Reden waarom we ook zoveel mogelijk moeten werken met natuurlijke en herbruikbare materialen. En we projecten voorbereiden op nieuwe vormen van mobiliteit, inspelend op behoeften van gebruikers. Dat bespaart samen met allerlei “technische middelen” energie en voorkomt onnodige CO2 uitstoot.

Langs deze denkrichting heeft Lingotto diverse project duurzaam ontwikkelt. Van hergebruik van een verlaten parkeergarage voor een bruisend foodcourt tot duurzaam aanpasbare gebouwen. En van de eerste energie neutrale woontoren in Nederland tot het eerste BREEAM Outstanding houten woongebouw. Wij nemen onze verantwoordelijkheid in het Lingotto bos en herplanten daar het aantal bomen dat we gebruikt hebben voor onze houten gebouwen HAUT, HoutWerk en HoutWerk II. Zo sluiten we de cirkel!

Samenwerking

Lingotto zoekt steeds de juiste partners om haar projecten mogelijk te maken. Wij zijn flexibel in de wijze van samenwerking en gaan uit respect en openheid. Waarbij we elkaar steeds uitdagen en versterken. Lingotto werkt met uiteenlopende partijen: eindgebruikers, investeerders, gemeenten, belanghebbenden, bouwers, ontwerpers en andere specialisten. Wij hebben een ijzersterk netwerk en kennen de lokale markt goed.

Lingotto hecht aan duurzame relaties en is betrokken bij haar klanten. Uit veel projecten ontstaan weer nieuwe avonturen. Dat lukt dankzij een persoonlijke en betrokken aanpak gebaseerd op gedeelde ambitie en wederzijds vertrouwen. Lingotto handelt transparant en integer en verwacht dat ook van haar partners in projecten.

Onze mensen